Udang Tumis Kari
Assalamualaikum semua...dan selamat malam..
Hari ni takde mood pulak nak menulis panjang2 tapi kena update jugaklah blog ni..actually n3 ni yang dah beberapa hari lepas tapi tak ter'post' sebab terlupa.
So, jom kita ke dapur..
Bahan-bahan:
300 gm udang kertas
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar- hiris
1 biji cili merah- hiris menyerong
1 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar rempah kari ikan
4 ulas bawang putih-ketuk
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Sedikit jus asam jawa
Cara-cara:
~Buang kepala dan ekor udang.Cuci bersih dan toskan.
~Panaskan minyak.Tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari sehingga wangi.
~Masukkan cili kering, tumis hingga naik minyak, kemudian masukkan rempah kari dan jus asam jawa. Tumis lagi sehingga garing.
~Perasakan dengan garam dan gula. Apabila rasa dah cukup, masukkan udang dan kacau sebentar.
~Udang tidak perlu dimasak terlalu lama, apabila kulitnya telah bertukar kepada warna merah, dah masaklah tu.
~Bolehlah diangkat dan taburkan hirisan cili merah.
Fakta Nutrisi
Udang mengandungi lemak baik dalam bentuk Omega3. Ia sebenarnya mengandungi tahap kolesterol yang rendah dan tidak memudaratkan kesihatan menurut kajian American Journal of Clinical Nutrition pada tahun 1996. Selain daripada itu ia turut mengandungi niacin, vitamin B12, zink, copper dan zat besi.
Jangan Menghembuskan Nafas Ke dalam Minuman
Menurut riwayat Ibn Abbas r.a., Rasulullah s.a.w. tidak pernah meniup minuman supaya ia cepat sejuk.
Comments
Post a Comment