Pucuk Paku Goreng Kicap


Assalamualaikum..selamat malam semua...dah makan malam? Kami sudah..siang2 tadi lagi. Kami dinner jam 6-7 mlm..lebih sihat macam itu. Hari ni makan simple sangat..tak tergamak pulak nak masuk dalam blog ni...hehehe..

Apa2 pun masih ada n3 untuk anda...menu sayur pucuk paku. Lama dah tak makan pucuk paku ni, sebenarnya dah beberapa minggu lepas masak ni...dah licin pun!


Bahan-bahan:

1 ikat pucuk paku- potong2 dan bersihkan
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih- ketuk
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos tiram
Sejemput udang kering @ ikan bilis- tumbuk
Kicap lemak manis secukup- tak tambah garam! Kalau nak masin lagi, tambahlah.
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

~Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan udang kering @ ikan bilis hingga garing dan wangi.

~Masukkan pucuk paku, kacau sebati.

~Perasakan dengan sos ikan, sos tiram dan kicap.Tambahkan sedikit air,kacau lagi.

~Tutup api, angkat dan bolehlah dihidangkan.


Jangan Mengharamkan Perkara Yang Dihalalkan Allah, Begitu Juga Sebaliknya

'Dan janganlah kamu berdusta dengan sebab apa yang disifatkan oleh lidah kamu: 'Ini halal dan ini haram', untuk mengada-adakan sesuatu yang dusta terhadap Allah, sesungguhnya orang yang berdusta terhadap Allah tidak akan berjaya.'

(Surah An-Nahl:116)

Comments

Post a Comment

Popular Posts