Sup Ayam Tagliatelle
Assalamualaikum semua...apa khabar? Selamat berawal minggu dan meneruskan tugasan seperti biasa. Harap semuanya bersemangat di awal minggu ni..
Hari ni agak kebuntuan nak masak apa..selongkar2 peti ais (actually stok dah tak banyak, nak habiskan stoklah ni...)tengok ada ayam, pasta dan beberapa bahan lagi.So, buat sup ajelah anak ooiii! Jom kita semak2 resepi...
Bahan-bahan:
5-6 ketul ayam-potong kecil2
1 rempah sup bunjut
1 kiub pati ayam
1 sudu besar serbuk lada hitam
10 keping pasta Tagliatelle-rebus sehingga 'al dente'(Firm to the bite)
2 batang celery
1/2 biji carrot
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih-ketuk
1 inci halia-ketuk
1 tangkai daun sup @ daun bawang-hiris
Bawang goreng- buat sendiri lebih sedap
Air secukupnya
Cara-cara:
~ Masukkan ayam, rempah sup bunjut, kiub pati ayam, halia, serbuk lada hitam dan bawang putih ke dalam periuk. Tuangkan air secukupnya.
~ Renihkan diatas api yang sederhana sehingga ayam empuk. Kemudian masukkan carrot, bawang besar dan celery. Perasakan dengan garam secukupnya. Renih lagi sehingga sayuran masak.
~ Apabila telah masak, sendukkan ke dalam mangkuk. Masukkan tagliatelle yang telah dipotong sepanjang 2 inci. Taburkan hirisan daun sup @ daun bawang dan bawang goreng.
~ Bolehlah di hidangkan.
Adab Makan
Ambil makanan yang ada di hadapan dan yang paling dekat dengan kita. Kemudian barulah beralih kepada lauk yang agak jauh.
Comments
Post a Comment