Stir Fried Cabbage & Snowpeas

Assalamualaikum wbr...salam sejahtera...apa khabar semua?

Selamat berhujung minggu...apa rancangan hujung minggu ni? Balik kampung? Melancong? Ramai balik Sarawak kot...mengundi hari ni...apa2 pun selamat mengundi buat warga Sarawak...buatlah pilihan yang tepat demi masa depan anda..

Hari ni Ummi cuma nak share n3 yang dah lama tersimpan dalam 'draft' tu..sayur lagi..asyik2 sayur...ayam, daging, lembu, kambing, unta...takde ke? Belum lagi...nantilah ye...sebenarnya sekarang asyik makan ikan je...ayam, daging dan lain2 tu amat kurang, so takde n3 lah pasal benda2 tu...one day InshaAllah.


Bahan-bahan:

1 paket snowpeas
1/4 biji kobis cina
1 biji cili merah-hiris menyerong
10 ekor udang kertas
4 ulas bawang putih-ketuk
5 ulas bawang merah-buat bawang goreng
1/2 biji bawang besar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara-cara:

~Buang urat luar snowpeas dan cuci bersih.Cuci kobis dan potong kecil2.

~Panaskan minyak, tumis sehingga wangi bawang besar, bawang putih dan udang.

~Masukkan snowpeas dan kobis.Kacau rata.Perasakan dengan sos tiram, sos ikan dan kicap cair.

~Tambahkan sedikit air dan kacau lagi. Jika citarasa anda belum cukup masin, tambahlah garam.

~Angkat, tabur hirisan cili merah, bawang goreng dan hidangkan.

Comments

Popular Posts