Gulai Masam Tempoyak Ikan Susu
Assalamualaikum semua...Selamat berhari minggu semua. Pastinya hari yang sibuk buat ibu2 dan rakan2 yang bekerja.Nak kemas rumah, pergi pasar, memasak, membasuh dan seribu macam tugasan yang menanti kan...
Alhamdulillah, Ummi tidak bekerja di luar, jadi taklah sesibuk rakan2 lain di hari minggu ni.Hari minggu ke, hari bekerja ke...sama saja rutinnya.Suami pun sepanjang minggu ada di rumah jika tiada urusan di luar...jadi tak banyak masalah.
Hari ni Ummi nak share resepi ikan pulak. Ikan susu ni biasanya dibakar tapi hari ni Ummi nak ubah selera buat gulai dengan tempoyak...maklumlah orang Pahang...memang terkenal dengan tempoyak tapi biasanya masak dengan ikan patin.Cuma hari ni nak mencari kelainan.
Walaupun lain tapi bagi Ummi tetap sedap dan ada rasanya tersendiri. Jom kita tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu- dibersihkan dan dipotong
1 biji timun tua- tapi Ummi guna timun biasa sebab timun tua takde
1 batang serai
3 sudu besar tempoyak
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
3 tangkai daun kesum-Ummi tak letak sebab takde
1/2 biji bawang besar-dihiris
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara:
1. Masukkan air ke dalam pengisar. Masukkan kunyit hidup, cili padi dan tempoyak. Kisar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam periuk. Tambahkan serai, bawang besar hiris, timun tua dan letakkan di atas api yang sederhana.
3. Apabila telah mendidih, masukkan ikan.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ikan empuk.
5. Kemudian bolehlah diangakat dan hidang bersama nasi putih dan lauk-pauk yang lain.
SELAMAT MENCUBA!
salam noor selalu ikan ini lina bakar je...wow nampak sgt menarik apa salah nya mencuba kelainan kan...tp tu la tulang nya yg halus harus berhati2 ketika makan.
ReplyDeletewsalam ina..mmg betul..tulangnya banyak...sy sorang je yg tukang perabis ikan ni.org lain tak suka sbb tulang yg byk tu.
ReplyDelete