Udang Masak Lemak Serai
Salam Anak-anakku..kali ni Ummi nak masak Udang Masak Lemak Serai pulaklah.Jom tolong kat dapur...
Ok..kita kena sediakan bahannya dulu..
Bahan-bahan:
500 gm udang kertas
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
10 biji cili padi yang pedas2
1 inci kunyit hidup
Garam, gula secukup rasa
Cara-cara:
~ Bersihkan udang.Kisar cili padi dan kunyit hidup dan masukkan ke dalam periuk.
~ Masukkan serai yang telah diketuk, daun kunyit dan asam keping.Panaskan di atas dapur dengan api yang sederhana.
~ Apabila mendidih sedikit, masukkan udang, santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
~ Apabila udang bertukar kemerahan, dah masaklah tu, boleh tutup api.Dah siap...jom makan anak2..
salam noor sedap nyer..bila nak masak kan utk kita orang pulak ni
ReplyDeleteWsalam, marilah datang rumah, bolehlah masakkan...tapi taklah hebat sgt..biasa2 jer.Ramai lagi yg pandai masak kat luar tu...
ReplyDeleteMuffin Ina pun best apa, saya dah try few times, budak2 pun suka.