Siakap Stim Ummi Style


Assalamualaikum wbr...bersiaran kembali kita. Kali ni Ummi nak share resepi ikan siakap pulaklah..Macam2 stylelah boleh guna untuk masak ikan siakap stim ni..ala thai..dan sebenarnya masak2 ni ikut kreativiti kitalah.Asal tahu basicnya...lepas tu hentam sajalah ikut selera...Ummi tak terikut sangat dengan resepi dan suka cuba2...

Ok..kita perlukan:

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap sederhana besar
2 batang serai-diketuk
1 inci halia-julienne
1/4 batang carrot-julienne
1 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang putih-diketuk
6 helai daun limau purut-hiris
10 biji cili padi-diketuk
3 sudu besar sos tiram
1 sudu teh gula
1 sudu besar sos ikan kalau nak bubuh tapi Ummi tak bubuh
1 sudu teh tepung jagung+air
1/2 biji lemon @ 1 biji limau nipis-ambil jus
Garam secukupnya
1 tangkai kecil daun ketumbar-hiris
1 biji tomato-belah 4


Cara-cara:

1. Bersihkan ikan. Seeloknya cari ikan yg tidak terlalu besar dan tak perlu dipotong supaya presentation lebih cantik. Ummi punya ikan ni besar sangat, so kena potong2, tak muat steamer...

2. Lumurkan ikan dengan garam, gula, sos tiram, sos ikan dan letakkan di dalam pinggan yang muat masuk steamer.

3. Masukkan serai, daun limau purut, bawang putih, bawang besar, cili padi, halia dan carrot.

4. Tuangkan tepung jagung dan jus lemon@limau.

5. Akhir sekali masukkan tomato dan taburkan hirisan daun ketumbar, stim selama 25 minit.


Begitulah alkisahnya si ikan siakap. Selamat menjamu selera..

Comments

  1. wah sedap nyer ...yg ni teringin nak merasa

    ReplyDelete
  2. Boleh trylah bila2 nanti..tak pun mai rumah kita makan2.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts