Ikan Goreng Berempah


Assalamualaikum...hai semua, jumpa lagi kita di dapur Ummi. Haa...ni Ummi nak ajar anak2 teruna Ummi 2 orang ni masak ikan.Nikan korang suka makan...tak nak ikan ada tulang banyak, ni tenggiri tak banyak tulang! Makan jangan tak makan lepas ni...

Ok boys..kita perlukan:

Bahan-bahan:

3-4 keping ikan tenggiri
Garam secukup rasa - Ummi ni tak kuat masin, ikut selera koranglah nak masin mana
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar minyak untuk menggoreng

Cara-cara:




1. Bersihkan ikan, sapukan garam dan pes asam jawa rata-rata.

2. Lumurkan rempah kari dan perapkan sekurang-kurangnya 30 minit.

3. Panaskan non-stick pan, tuangkan minyak dan goreng ikan dengan api yang kecil. Tutup kuali supaya ikan cepat masak dan tak terlalu kering.

4. Terbalikkan dan angkat apabila telah masak. Untuk lebih aroma, gorengkan bersama daun kari dan bawang besar. Ummi tak letak daun kari dan bawang besar kali ni coz entah macam mana boleh terlupa pulak..hari tu letak...


Dah siap...senang je kan. Lepas ni bolehlah korang buat sendiri ye!

Comments

Popular Posts