SOUFFLE COTTON CHEESE KEK
Assalamualaikum wbr...
Masih lagi dalam mood mengumpul resepi kek..terima kasih sekali lagi AstiniCake yang sudi berkongsi resepi. Beliau juga mengambil tempahan kek. Bagi sesiapa yang berhajat, bolehlah hubungi beliau di link tersebut.
Kali ini beliau berkongsi resepi kek keju yang sedap...
*Imej dari FB Astini Cake's
Bahan-bahan (Copy paste dari FB):
A
175g cream cheese
2 cheese keping
1 tin susu cair carnation
175g cream cheese
2 cheese keping
1 tin susu cair carnation
B
4 kuning telo A
100g tpg gandum faiza
4 kuning telo A
100g tpg gandum faiza
C
4 putih telo A
120g gula caster
4 putih telo A
120g gula caster
Cara
1.Double boiler A, ketepikan biar suam.
2.Sebatikan kuning telo,masukn tepung seling seli ngn bahan A
3.Merangue @ putar putih telur hingga kembang bertanduk ok.Amaran😳jangan ada kuning telo dlm putih telo ini.hati2 ketika mengasingkan putih & kuning telo😛
4.Masukn gula & putar lagi.
5.Guna spatula,campokan kedua2 bahan,kaup balik hingga sebati.Masuk dlm loyang 9' yg sudah di alas ngn kertas baking😃
6.Panaskan oven 150' bakar kaedah water bath iaitu bawah loyang letak air.
7.Bakar 1 1/2 jam.1 jam pertama tutup kek ngn almunium foil.
8.Nak tau kwk dah msk? bila dicucuk lidi xmelekat kek @ bila di tekan ngn kari kek tidak melekuk n mcm ada spring kek menganjal😆
Kredit utk owner sweeteight Ruzila Abu Yamin yg meminjamkn idea ini🍰
*Imej dari FB Astini Cake's
Comments
Post a Comment