Siakap Tiga Rasa
Assalamualaikum semua...kali ni cerita pasal ikan siakap pulak.Alah resepi ni sapa2 pun pandai, kat warung kat restoran asyik inilah menunya tapi rasa tak samalah, ikut kepakaran masing2.
Ummi pun taklah pakar tapi bolehlah makan hasilnya. Memang favouritelah masakan ala2 macam ini.So anak2, inilah bahan2nya....resepinya maybe tak sama dengan yg kat restoran @ warung sebab Ummi ni sememangnya suka ikut citarasa sendiri, idea je ikut orang punya...jangan marah ye...
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar- cuci bersih, lumurkan garam, kunyit, tepung jagung dan goreng.
1 batang serai- diketuk
10 biji cili padi- diketuk, kalau nak pedas tambah lagilah
1 tangkai daun ketumbar- dihiris
1 biji bawang besar -dihiris
5 ulas bawang putih-diketuk
1 biji cili merah- dihiris
2 biji jus limau nipis
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
Sedikit air + tepung jagung
1/2 biji carrot kecil-julienne
1/2 batang celery-julienne
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
~ Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, cili padi dan serai hingga wangi.
~ Masukkan pula sos tiram, sos ikan dan kicap cair serta sedikit gula.Kalau tak cukup masin tambahlah garam tapi bagi Ummi ini dah memadai.
~ Tuang sedikit air dan masukkan sayur2an. Kacau hingga sayuran masak dan tuangkan pula bancuhan tepung jagung tadi. Biarkan seketika. Tutup api dan masukkan jus limau, kacau.
~ Letakkan ikan yg telah digoreng tadi di atas pinggan hidang dan curahkan sos yg telah masak.
~ Taburkan hirisan daun ketumbar dan cili merah.
Kebaikan Lobak Merah
Menurut Imam Al-Sya'rani, makan lobak merah boleh membaiki hati dan mengelak kelupaan.
Terlebih garnishing ni...sampai tak nampak ikan!
ReplyDelete