Egg Benedict
Assalamualaikum wbr...dan salam sejahtera...
Hari ini saya rasa terpanggil untuk menulis tentang 'Egg Benedict'..apakah sebenarnya 'Egg Benedict' ini? Resepinya nampak mudah dan ringkas...saya melihat ramai rakan-rakan yang post tentang menu ini tetapi adakah ia serupa dengan 'Egg Benedict' sebenarnya? Mari kita tinjau...
'Egg Benedict' merupakan menu sarapan orang Amerika. Ia terdiri daripada 'poach egg' atau telur rebus tanpa kulit (air campur sedikit cuka) , dihidangkan bersama 'English muffin', ham atau bacon (sudah tentu orang Islam perlu mencari alternatif lain kepada bahan ini) dan 'Hollandaise Sauce'...Untuk menyediakan 'English Muffin' sila rujuk SINI.
Imej dari Google
Hollandaise Sauce
Imej dari Google
Hollandaise Sauce
ingredients
- 1/3 cup regular mayonnaise
- 3 large egg yolks
- 3 tablespoons fresh lemon juice
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 3/4 cup unsalted butter, melted, hot
- 1 teaspoon grated lemon peel
- 3 tablespoons boiling water
- 1 tablespoon each minced fresh tarragon, mint and basil
directions
Combine first 5 ingredients in food processor. Blend 5 seconds. with machine running, carefully pour melted butter down feed tube and process until well-blended.
Transfer sauce to double-boiler set over simmering water. Add lemon peel and boiling water. Whisk until sauce is very hot, about 4 minutes. Whisk in herbs. Season to taste with salt and pepper.
Comments
Post a Comment