Patin Masak Tempoyak
Assalamualaikum,
Hai..bersua kembali kita.Sejak beberapa minggu ni asyik menu ikan saja..hari ni pun ikan lagilah nampaknya. Sebenarnya, nak menghabiskan stok ikan yang banyak diborong dari Kuala Selangor hari tu..hehehe..
Hari ni menu ikan patin masak tempoyak style orang Temerloh. So, let’s begin..mise en place..
Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin sederhana besar
3 sudu besar tempoyak
4 ulas bawang merah
2 batang serai- diketuk
4 tangkai daun kesum
10 biji cili padi yang pedas2
1 inci kunyit hidup
Garam, gula secukup rasa
500ml air
Cara-cara:
~ Kisar bawang merah, cili padi, kunyit hidup dan tempoyak bersama 500ml air. Kalau pekat tambah air lagi (bergantung kepada tempoyak).
~ Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Kemudian masukkan serai dan daun kesum.
~ Panaskan atas api sehingga mendidih. Masukkan ikan.
~ Perasakan dengan garam dan gula. Tutup api apabila ikan telah masak.
Begitulah cara-caranya…makan dengan nasi panas-panas memang best..jemput makan!
Comments
Post a Comment