Ikan Bakar Tempoyak

Panas berasap lagi tuu...

Assalamualaikum wbr dan salam sejahtera...hai, hari ni malas benar nak memasak2 ni tapi nak makan...masak simple dan cepat jelah.

Untuk itu masak ikan bakar dengan tempoyak jelah...mudah dan sedap..menu ni actually inspirasi dari blogger Lina tapi resepinya diubah ikut citarasa sendirilah.So, jom kita lihat bahannya.

Bahan-bahan:

4 ekor ikan talapia merah @ hitam- cuci bersih dan lumurkan sedikit garam serta serbuk kunyit.

4 sudu besar tempoyak
Cili padi secukupnya
Garam dan gula

1 helai daun kunyit- dihiris halus


Cara-cara:

~ Buat sambal tempoyak.

~ Lumurkan pada ikan, taburkan hirisan daun kunyit dan perapkan sebentar supaya rasanya mesra, kalau semalaman pun boleh juga.

~ Bolehlah dibakar dan dihidangkan bersama nasi panas dan lauk-pauk lain.Bak kata Linalah...licin...

Baca Basmalah Sebelum Makan

Diriwayatkan daripada Abu Salamah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. pernah mengajak seorang kanak-kanak untuk makan lalu berkata kepadanya: 'Wahai budak, bacalah Basmalah dan makanlah dengan tangan kananmu dan ambillah apa-apa yang ada di sisimu.

(Riwayat Bukhari)

Comments

Popular Posts