Garlic Prawn


Assalamualaikum wbr...

Lama dah tak masak udang, terasa nak makan udanglah. So, hari ni Ummi masak resepi udang yang sangat simple...garlic prawn.Macam2 sytle orang masak udang tapi Ummi suka buat style sendiri...asalkan sedap rasa dimulut...jalan...

Bahan-bahan:

300-400 gm udang sederhana besar
1 labu bawang putih- 5 biji diketuk, selebihnya buat bawang goreng
1 batang celery- potong menyerong
1 biji cili merah- dihiris, tapi Ummi guna cili padi
2 sudu besar sos ikan/sotong
3 sudu besar sos tiram
Garam dan gula seenak selera
Sedikit air masak
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

~ Bersihkan udang.Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.

~ Kemudian masukkan udang, celery, sos ikan/sotong, sos tiram, garam dan gula.

~ Kacau sebentar, masukkan sedikit air.

~ Apabila udang telah masak, bolehlah diangkat, taburkan hirisan cili merah, bawang putih goreng dan dihidangkan bersama lauk-pauk yang lain.


Memang sedap aroma bawang putih tu...


Jemput makan semua!

Comments

Popular Posts