Asam Pedas Nenas

Assalamualaikum...bersiaran kembali...

Hari ni nak menyambung upload menu semalam.Hari ni cerita pasal asam pedas nenas.Sebenarnya first time masak yang ini. Biasanya asam pedas biasalah yg letak bendi tu tapi bila tengok kat blog rakan2 lain tu, ramai yg dah masak.. teringin nak cuba...first time tengok kat blog hanamemories.Lepas tu ternampak kat blog chefmatgebu. Nampak sedap jer...bila dah masak...memang sedap walaupun cuma guna ikan kembung sebab itu je stok yg tinggal.

Menu ni tak ikut resepi yang mereka buat tuu...ikut resepi sendiri cuma ambil idea jelah..kalau nak ikut resepi diaorang 100%, lawatlah blog diaorg tu ye...



Bahan-bahan:

3-4 ekor ikan kembung- bersihkan dan potong 2
1 tangkai daun kesum
1/4 biji nenas Josephine- potong ikut sukalah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
3 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai- diketuk
Garam dan gula seenak selera
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara-cara:

~ Blend bersama bawang merah, bawang putih dan belacan-kisar kering jer tau..

~ Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg telah dikisar tadi bersama serai ketuk sehingga wangi, masukkan cili kisar. Tumis sehingga garing.

~ Masukkan gula secukup rasa supaya gula 'caramelised' dan menjadikan warna lebih cantik.

~ Tuang air dan masukkan daun kesum bersama nenas.Biarkan mendidih sehingga air nenas keluar.

~ Kemudian masukkan ikan dan bolehlah diperasakan dengan garam.

~ Apabila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.


Menu hari ini...


Jangan Terlalu Kerap Makan di Kedai

Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya: 'Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat.'

(Riwayat Al-Dailami)

Comments

Popular Posts