Mentarang Sweet And Sour


Salam semua...kita bersiaran lagi yek..this time nak masak seafood pulak.Pernah ke dengar nama species seafood ni? Saya pun first time jumpa.Kalau kerang, kepah, kupang, lobster, oyster tu biasalah makan...tapi menurut orang yang dah biasa makan sedap katanya, that's why nak cubalah.Anak saya yang tak pernah makan benda ni, katanya 'tak lalulah nak makan, bentuknya macam kapal angkasa dalam movie Zombie Kg.Pisang'...hahaha...ada rupa jugaklah...

Apa2 pun jom kita masak.Mentarang ni boleh dimasak ikut kreativiti masing2lah tapi disebabkan saya ni memang suka masakan ala2 sweet n sour, so siaran kita pasal sweet n sourlah ye!

Bahan-bahan:

1 kg. mentarang-cuci sebersih2nya dan rebus sekejap+sedikit garam
4 ulas bawang putih- diketuk
1 biji bawang besar-dihiris
1 inci halia-julienne (hiris halus)
10 biji cili padi-diketuk
1 tangkai kecil daun ketumbar-potong 1 inci
1-2 batang serai-diketuk
5 biji asam boi-rendam dalam air panas dan kikis isinya tapi saya tak buat coz nak cepat.
4 sudu besar sos tiram
1 cawan kecil air + 1 sudu teh tepung jagung-untuk memekatkan sosnya
1 biji lemon@limau nipis-ambil jus
1 biji tomato-belah 4
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Untuk resepi ni saya tak gunakan sos cili dan sos tomato seperti buat sweet n sour yang biasa sebab nak kekalkan warna mentarang tu..

Cara-cara:

1. Tumiskan bawang putih,bawang besar,serai,halia dan cili padi hingga wangi.

2. Masukkan sos tiram dan mentarang. Kacau rata.

3. Tambahkan asam boi dan bancuhan tepung jagung tadi.

4. Perasakan dengan garam dan gula.Masukkan tomato, kacau sekejap dan rasalah dah cukup rasa ke belum.Tutup api.

5. Jika kurang masam, tambahkan jus lemon@limau nipis.

6. Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar.


Begitulah caranya...jemput makan!

Comments

Post a Comment

Popular Posts