Apam Balik


Salam...hari ni buat kuih pulaklah..Apam Balik. Sebenarnya taklah rumit sangat nak membuatnya. Masa yang diambil pun sekejap je!

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
2 biji telur
1 1/2 cawan air
Mentega @ marjerin
Kacang tanah goreng kering @ ditumbuk
Jagung manis krim dalam tin


Cara-cara:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang (gula hancur).

2. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan baking soda.

3. Masukkan air dan pukul hingga sebati.

4. Panaskan non-stick pan atau kuali apam balik tapi sapukan sedikit butter jika guna kuali apam balik.Tuangkan batter tadi dan ratakan.

5. Taburkan kacang tanah tumbuk, sedikit gula dan jagung manis.

6. Lipatkan apam balik bentuk bulan sabit dan masaklah hingga warna keperangan.

7. Angkat, sapukan butter dikedua2 belah apam balik dan potong ikut saiz yang disukai.


Sesuai dijadikan hidangan High Tea dan dimakan panas-panas.Lepas ni tak payahlah beli di pasar malam atau gerai apam balik kat luar tu...

Comments

  1. Hehehe...mula2 tak sure boleh jadi ke tak tapi try jelah buat..ok jugak, cuma masih tak cantik lagilah...kena buat banyak2 kali lagi..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts