Chocolate Marble Cheese Cake


Assalamualaikum wbr...apa khabar semua? Wah! Masih seronok ke rumah terbuka sana-sini nampaknya ye..raya2 juga tapi kesihatan perlu dijaga...jangan terlalu ikut nafsu apabila menjamu selera di rumah2 terbuka tu! Makanlah sekadar yang perlu saja, jangan nanti habis sebulan Syawal, dapat penyakit macam2 pulak...

Lama sudah Ummi tak ‘post’ pasal masak2..sejak kebelakangan ini banyak hal nak diuruskan..jadi taklah sempat sangat nak masak secara sempurna. Musim2 ‘open house’ merata2 ni...teruja pulak nak merasa kek2 yg macam2 rasa dan rupa...dan teringin juga membuat sendiri. Ummi ni jarang sangatlah membuat kek2 ni memandangkan ia banyak kandungan karbohidrat dan lemak yang tak baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, untuk memenuhi permintaan anak2, Ummi buatlah juga tapi tak boleh selalu2 sangatlah ye nak!

Hari ni Ummi nak kongsilah hasil kerja yang tak seberapa ni, maklumlah bukannya pakar...resepi ni Ummi ambil dari blog Kak Ummi, Kuantan (Home Sweet Home). Terima kasih Kak Ummi, memang sedap kek ini, buat pagi, petang dah habis...resepi ni Ummi olah sedikit mengikut kesesuaian citarasa kami sekeluarga (kurangkan gula sikit).


Bahan A:

190 gm mentega
160 gm gula kastor (K.Ummi letak 170 gm.)
3 biji telur gred A
20 gm serbuk koko
120 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan B:

250 gm cream cheese
50 gm gula kastor (K.Ummi letak 60 gm.)
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur gred A


Cara-cara:

1. Buat bahan A dulu. Pukul mentega dan gula hingga gula hancur dan kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
3. Apabila telur telah sebati, masukkan serbuk koko, tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama. Kaup dan balikkan sehingga semuanya sebati, jika menggunakan mixer, gunakan speed yang perlahan sekali.
4. Di dalam mangkuk adunan yang lain, siapkan bahan B. Pukul hingga kembang cream cheese dan gula.
5. Kemudian masukkan esen vanila dan telur. Pukul lagi hingga likat.
6. Griskan loyang pembakar dengan mentega, tuang ½ bahan A ke dalam loyang dan ratakan.
7. Kemudian tuangkan ke semua bahan B dan ratakan.
8. Tuangkan baki bahan A tadi dan ratakan. Sebelum itu panaskan oven 160 darjah celcius @ bergantung kepada kepanasan oven masing2.
9. Bakar selama 40-50 minit. Apabila telah masak, sejukkan di atas redai kek sebelum dipotong.

* Masih kurang menawan rupanya tapi rasanya memang sedap! Kalau tak nak sangat rasa mentega tu, bolehlah kurangkan sikit sukatannya.

* Ni entry yang dah basi...dah lama tulis tapi tak publish!

Comments

Popular Posts